top of page
Constructief
MULTIPLEX  |  MEERDERE LAGEN KWALITEIT

Multiplex zijn plaatmaterialen van echt hout die kruislings op elkaar verlijmd worden. Het zijn stevige platen waardoor het zich goed laat verwerken. Bij multiplex kan men kiezen voor een plaat met specifieke eigenschappen.

 

Onderstaande soorten hebben we op voorraad liggen:

 

Populieren - een lichtgekleurde houtsoort welke ook nog eens licht van gewicht is. Deze plaat heeft een interieurverlijming en is daarom niet geschikt voor vochtige toepassingen.

 

Berken - een van de meest populaire multiplex. Een stevige houtsoort welke vochtwerend verlijmd is. De plaat kan goed tegen vocht maar wordt afgeraden om buiten te gebruiken. Zie onderstaand overzicht voor de verschillende kwaliteiten in deklagen. Het berken multiplex is tevens gegrond verkrijgbaar onder de naam

Triprime multiplex.

Okoumé - deze multiplex is zeer duurzaam en uitermate geschikt voor buitentoepassingen. Denk hierbij aan deuren, dakkapellen, boeiboorden en dergelijke. Het type dat wij voeren is Frans multiplex. Deze is van hoge kwaliteit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Aziatische varianten.

Buigtriplex - Multiplex van 5 en 8 mm dikte met groeven erin. Ideaal om ronde vormen mee te maken.

Vliegtuigtriplex - deze triplex wordt gemaakt van flinterdunne laagjes en is daarom supersterk en flexibel. Hoe dunner de plaat, hoe strakker de radius die men ermee kan maken. Men gebruikt deze soort vooral voor gebogen voorwerpen, maquettes en uiteraard (model)vliegtuigen.

Meranti - deze houtsoort wordt bijna alleen gebruikt in de standbouw. De houtsoort heeft een goede prijs/kwaliteitsverhouding en is makkelijk overschilderbaar.

Fins vuren (underlayment) - deze plaat is opgebouwd uit door en door vuren multiplex. Vuren is licht van gewicht en makkelijk te hanteren. De plaat is vlak en stabiel en daarom erg goed te verwerken. Er zijn veel soorten platen die onder de noemer van underlayment vallen. Fins vuren is daarin verreweg kwalitatief de beste plaat.

Betonmultiplex (berken) - betonmultiplex is een plaat die helemaal ingepakt is met fenofilm. Deze plaat wordt vaak gebruikt voor constructieve doeleinden zoals bekistingen, podia en dergelijke. De fenollaag is standaard donkerbruin maar kan ook in zwart, wit en allerlei (bonte) kleuren besteld worden. Betonmultiplex is met meerdere soorten kernmateriaal verkrijgbaar maar alleen het berken multiplex is van de beste kwaliteit.

Multiplex.jpg
bottom of page